Amaç: Öğrencilerin sağlık hizmetlerinde kalitenin ne olduğunu, nasıl ölçülebileceğini ve nasıl iyileştirilebileceğini bilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin öğrenme çıktıları: Sağlık hizmetlerinde kalite kavramını tanımlayabilecek, hastanelerde kullanılabilecek farklı kalite yönetimi yaklaşımlarını karşılaştırabilecek, kalite ölçme yaklaşımlarını açıklayabilecek, kalite iyileştirme modellerini, stratejik kalite yönetimini ve klinik rehberleri anlayabilecek, kalite iyileştirme araçlarını uygulayabilecek, hasta güvenliği ile ilgili temel kavramları ve dış değerlendirmeyi anlayabilecek ve hastanelerdeki bir kalite sorununu inceleyerek çözüm önerisi geliştirebilecektir.
Dersin içeriği: Hastanelerde kullanılabilecek kalite yönetimi yaklaşımları, kalite ölçme yaklaşımları, kalite iyileştirme modelleri, kalite iyileştirme araçları, klinik rehberler, hasta güvenliği: temel kavramlar, dış değerlendirme.
Sağlık politikası ve planlamasının yapılması sağlık idarecilerinin önemli görevlerinden biridir. Bu derste öğrenciler, talepleri ölçüp hasta beklentilerini belirleyebilmektedirler. Uzun ve kısa vadeli planlama ve sağlık politikası, minimum standardını içerir. Bu derste öğrencilerin, hizmet ihtiyaçlarını tespit edebilme ve hizmet kalitesini arttırabilme yetkinliği kazanmaları beklenmektedir. Aynı zamanda hizmetteki potansiyel sorunların tanımlanması ve bu sorunlara çözüm bulunması da bu dersin kapsamındaki konulardır.
Dersin içeriğini kamu politikası sürecinde sağlık politikalarının tarihsel süreçteki gelişimi ve dönüşümü, sağlık politikasının bileşenleri ve sağlık politikası tercihinin anlaşılması ile sağlık hizmetlerinin planlamasında kritik hususlar konuları oluşturur.